Renklerin insanların üzerinde pskolojik etkileri
- Tugba Efe
- 30 Nis 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 Haz 2024
Beyaz renk
Beyaz renk; saflığın, masumiyetin, bütüncüllüğün ve tamamlayıcılığın rengidir.
Beyaz renk psikolojik etkileri içinde, ilk olarak, yeni başlangıçları sayabiliriz. Düşman iki tarafın, anlaşma sonucunda, “Beyaz sayfa açıyoruz” sözü ile ne demek istemişlerdir? “Barışı yeniden başlatıyoruz!”, demektedirler. Beyaz bir tuval, üzerine resim yapılmayı, yani işlenmeyi beklemektedir. Beyaz renk duyguları göstermezken, beyaz üzerinde görünen eserlerimizle beynimizdeki düşünceleri ve kalbimizdeki duyguları somutlaştırır, görünür hale getiririz.
Beyaz renk, tüm renklerin pozitif ve negatiflerini temsil etme özelliği ile renkler arasında bir denge unsurudur; katıldığı rengi açar. Onun temel özelliği denge sağlamaktır; eşitlik, adalet, tarafsızlık ve bağımsızlıktır. Şunu bir kenara not almak gerekir ki, enteresandır, bebekler dünyaya hayatlarını işleyecekleri, hayatlarının yazım ve çizim işlerini yapabilecekleri beyaz rengin mükemmel dengesi ile gelirler. Beyaz, tamamen yansıtıcı, farkındalığa açıklık, büyüme ve yaratıcılıktır.
Beyaz her şeyi kendi yolundaki gibi açığa çıkaran bir renk olduğu için arkasına saklanamazsınız.
Beyaz renk, kişilik temizliğinin ve ruhsal saflığın son sınırıdır. Gelinlerin beyaz gelinlik giymeleri bu psikolojiyi temsil eder. Doktorların beyaz önlük giymelerindeki sır da aynıdır.
Beyaz, duygusal tacizi hafifletmeye yardımcı olan, huzur ve sakinlik, rahatlık ve umut duygusu sunan, koruma ve cesaretin bir rengidir.Yaşamınızda farklı bir şey denemek istiyorsanız, beyaz renk sizde verimlilik duygusu yaratır.
Beyaz, düşüncelerinizi, duygularınızı ve nihayetinde ruhunuzu bütünüyle temizlerken ve arındırırken, tüm enerji sisteminizi ferahlatır ve güçlendirir. Beyaz renkle ilgili özellikle batı kültüründe çok az olumsuz çağrışımlar olsa da, en olumsuz olanı, çok fazla beyaz demek, soğuk, yalnızlık ve boşluk gibi duygular demektir. Dahası, duyular için az uyarım sağlayan, kısırlık, ayrılık ve ilgisizlik hissini ima eden bir etkisi de söz konusu.
Beyaz renk, çoğu kültürde geleneksel olarak, ölüm ve yas ile ilgili bir renktir. Ölüm, bu dünya defterini kapatıp başka bir dünya için yeni beyaz bir sayfa açma anıdır. Yeni bir hayatın başlangıcıdır. Bu inanç beyaz rengin yeni başlangıçlar anlamına da uygundur. Beyaz, yaşam döngünüzü tamamladığınızı gösterir.
Yaşamınızda yeni bir yönde ilerlediğiniz bir zamanda, çevrenizde beyaz renk giyim veya beyazlık arzusu yaşayabilirsiniz. Örneğin, yurtdışı seyahatiniz için, ilk kez ve tek başına bir yerde uzun bir süre kalma durumu, yeni bir ilişki, ya da yeni bir kariyer arayışı gibi anlar beyaz rengin psikolojisinin yansıdığı anlardır.
Çoğu insan beyaz rengi masumiyet ve gençlik yıllarını hatırlamak amacıyla sembolize eder. Geçmiş hayatlarının daha sade, daha masum olduğunu iddia etmede kullanırlar.
Beyaz renk, tıpta diş hekimlerinin odalarında, doktorların muayenehanelerinde saflığı, temizliği ifade etmede kullanılırken, aynı zamanda, duygusallık ve steril bir ortam vaat etme niyetiyle de kullanılır. Hastalarda ortamın beyazlığı ile doktorun veya hasta odasının güvenilir, steril ve orada doğru işler yapıldığına dair kanıtları temsil eder.
Beyaz rengin olumsuz iddia edilecek yönü ise, kişinin kendini boşlukta hissetmesi, izolasyon hissi uyandırmasıdır. İnançlarda ölen insanların beyaz kefene sarılıp mezara konulmasındaki anlam da buradan geliyor olsa gerek.

İpucu:
Düzenleri istediğiniz gibi özelleştirin. Blogunuzun ana sayfası için bir düzen, ve kategori sayfalarınız için farklı bir düzen seçin. Seçtiğiniz düzenleri, blog'unuzu yayınladıktan sonra bile istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.
Bunu yapmak için bu adımları izleyin:
Ayarlar'a gidin > Kategoriler
3 noktalı düğmeye tıklayın
Düzenle seçeneğine tıklayın

Comments